2009. augusztus 24., hétfő

Oratóriumok találkozója


Idén harmadik alkalommal adott otthont a szalézi oratóriumok találkozójának a szombathelyi Szent Kvirin Szalézi Plébánia. Az augusztus 21-23. között zajló találkozó szervezője P. Andrásfalvy János SDB ifjúságpasztorációs felelős. A találkozó programjának kidolgozásában és lebonyolításában sokat segítettek a szombathelyi fiatalok, a résztvevők étkeztetésének gondját pedig a szalézi munkatársak egy lelkes csoportja vállalta fel. Az országban több szalézi oratórium működik, ezek közül a balassagyarmati, nyergesújfalui, óbudai, újpesti és kazincbarcikai képviseletében jöttek kisebb-nagyobb csoportok, hogy a házigazda szombathelyiekkel együtt töltsék ezt a hétvégét. Mintegy 30 fiata jött el, itt volt Vendrey Gábor atya újpestről, Kukuczka Robi atya a nyergesiekkel, egy kicsit velünk volt Csány Péter atya is (éppen költözőfélben Óbudáról Szombathelyre), a szerzetes-növendékek közül pedig Pali, Domonkos, Lytton, Pradeep és Derossi. A játékok vezetésében Kirner Gábor jeleskedett.
Minden oratórium képes vetítéssel egybekötött előadás keretében számolt be az ott folyó munkáról. Egyre komolyabb összeállítások készülnek. Az újpestiek énekeltek, a nyergesiek pedig a Dózsa Dani-féle filmet is bemutatták - ha még valaki nem ismerte volna (de ismerte!) az "Elhagyott a Pistát", hát most része lehetett benne.
Külön színfoltja volt a találkozónak a három "confrontós" Kovács Sanyi, Pup Ádám és Lengyel Bálint jelenléte, akik alig egy hete érkeztek a Torino környékén megtartott európai szalézi ifjúsági találkozóról. Sok tréfával, fáradhatatlan tánccal, lelkesítő előadással Szombathelyre varázsoltak egy keveset abból a vidám, dinamikus hangulatból, amit a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János szülőhelyén szívtak magukba. Közmegelégedésre két új bansot is bemutattak (WAKI! WAKI!) és több őrült konfrontós játékot tanítottak meg. Bálint előadásában felvázolta a SZALIM lényegét és célját, irányt mutatva a további munkához.
A vidám percek mellett a fiatalok komolyabb témákat is érintettek. Fontos helyen szerepelt a találkozó programjában a közös ima, a napi szentmise és az esti elmélkedés is. Volt KRIPTA-TÚRA - János atya a templom kriptájába kalauzolt bennünket, ahol Brenner János vértanúhalált halt rábakethelyi káplán sírjánál imádkoztunk és megtudtunk néhány részletet a haláláról. Utána tisztelegtünk a templom építtetője, Ádám László szalézi atya örök nyughelye előtt. Betérve a templomba megismerkedtünk a névadó, Szent Kvirin vértanú püspök történetével és megcsodáltuk az itt fellelhető értékes festményeket, műtárgyakat. Aztán erről számot is kellett adni az akadályversenyen, ami ezután következett.
Az idő csodálatos volt - kivéve a szombat estét, amikor a Savaria-karneválra mentünk. Mindenki jól meg/átázott, esernyő, széldzseki mit sem ért a hűvös, szeles esőben. Mégis: legalább valamennyit láttunk a híres karneválból! A felvonulóknak minden elismerésünk!
A találkozóra az idén zömmel olyan fiatalok jöttek el, akik nem csak látogatják az oratóriumokat, hanem maguk is aktívan részt vállalnak az ott folyó munkában. Szinte animátor-találkozónak is mondhatjuk. Remélhetőleg ráébrednek, hogy a tapasztalatcsere és a megosztás lehetősége mennyire fontos az animátorok számára. A táncok, játékok bővülő tárházának ismerete nagyon lényeges elem ebben a tevékenységben, de sosem szabad szem elől téveszteni, hogy mindez csak eszköz annak érdekében, hogy közelebb vigyük Krisztust a fiatalokhoz.

Képeket ITT találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése